Wednesday, February 20, 2013

NOSTALGIA BERKUNJUNG KE PEKAN PAHANG


NOSTALGIA BERKUNJUNG KE PEKAN PAHANG

Berita orang Pekan berperangai buruk terhadap kumpulan mahasiswa telah mendorong Tun Sheikh teringat beberapa peristiwa ketika berkunjung ke Pekan,  Pahang.  Sepanjang usia Tun Sheikh yang kini melebihi setengah abad, ada beberapa kali ke Pekan Pahang.  Tidak kurang dua puluh kali sejak kecil tetapi tidak semuanya Tun Sheikh ingat. Di antara yang Tun Sheikh tidak lupa ialah ketika membuat kerja penyelidikan  mencari tapak pejabat cawangan di Pekan yang akhirnya bos atau pihak atasan  telah memilih Kuantan,  ketika bersantai tiga malam di Teluk Cempedak dan menginap satu malam di Pekan bersama keluarga dalam perjalanan pulang ke Johor Bahru mengikut jalan pantai, ketika singgah dan menginap satu malam di Pekan  mengikut rombongan pemantau pilihanraya kecil,  ketika menginap satu malam di Pekan dalam kumpulan rombongan menziarahi tempat-tempat bersejarah Pahang, ketika menziarahi sanak saudara keturunan Kerabat Diraja Pahang dari jalur Engku Muda Mansor ibni Bendahara Tun Ali, ketika memberi  ceramah selaku penceramah jemputan dan menginap di Bandar Pekan, ketika menginap dua malam di mana satu malam di hotel dan satu malam lagi di rumah ayahanda seniwati Datuk Sarimah masa mengikut   rombongan wakil Pangiran Penggiran Hidup dari Brunai meminang beliau dan ketika menziarahi Dato’ Panglima Bendahara Tengku Ibrahim Pahang bekas Orang Besar Empat Pahang gering.

Dua peristiswa yang masih dan paling segar dalam ingatan di antara yang banyak itu ialah peristiwa meminang Seniwati Sarimah pada awal 1990-an dan ketika menziarahi Dato’ Panglima Bendahara Tengku Ibrahim Pahang masa menjejaki  saudara-mara dan sanak saudara Tun Sheikh dari  jalur Engku Muda Mansor Ibni Bendahara Tun Ali pada 2007. Apa yang buat Tun Sheikh bernostalgia dan terimbas kembali ialah berita pentaksub UMNO di Pekan telah membelasah mahasiswa ketika beliau sedang mengedarkan risalah mengenai keingingan calon mahasiswa menyertai PR13 di Pekan baru-baru ini.

 Perbuatan ini sangat tidak bertamadun pada zaman millennium lebih-lebih lagi berlaku di kawasan parlimen Perdana Menteri. Perbuatan ini hanya sanggup dilakukan oleh orang dan pemimpin mereka yang IQ rendah. Peristiwa ini  ada sedikit sinonim secara berkebetulan sahaja dan Tun Sheikh teringat semasa mendapat banyak berita dan cerita oleh Tengku Ibrahim (kini allahyarham) dan ayahanda Datuk Sarimah, Tuan Hj Ahmad (kini allahyarham) yang mengkisahkan pelbagai peristiwa pada zaman muda hingga ketika bercerita terhadap suasana Pekan yang dikuasai oleh samseng dari kerabat istana. Anehnya kebiadaban samseng dulu yang diketuai oleh keluarga sultan tidak seteruk apa yang dilakukan oleh pengampu UMNOBN ini.

Mereka memaklumkan bahawa  Pekan ialah Bandar Diraja Pahang. Bandar ini kelihatan  lambat membangun tetapi kelihatan begitu tenang. Bandar Pekan seperti  juga Bandar Muar, penduduknya menolak pembangunan pesat kerana ingin mengekalkan ketenangan keadaan suasana dan kenyamanan udaranya. Pekan sinonim dengan kebudayaan Melayu kalangan istana dan kerabat kerana di sinilah pusat pemerintahan Bendahara dan sultan Pahang dahulu sebelum  Kuala Lipis dan Kuantan dijadikan ibu negeri Pahang. Di sinilah tamaddun dan budaya Melayu beradat yang diwarisi dari Kesultanan Melayu Melaka terus membudaya dan menjadi legasi. Sultan dan kerabat Diraja bersemayam di Pekan. 

Di Pekan sering berlaku pergaduhan yang dilakukan oleh kumpulan samseng istana. Puncanya jika pendatang asing datang ke Pekan dan menunjuk lagak atau tidak hormat kepada adat dan budaya Melayu (istana), mereka akan diusir. Pendatang dinasihati menghormati penguasa dan adat resam disamping juga mesti mengenali kepala samseng anak-anak muda yang biasanya diketuai oleh keluarga sultan.
 
Ketika zaman pemerintahan Inggeris, Kuala Lipis dijadikan pusat pentadbiran Pahang dari 1898 hingga 1955. Ayahanda Datuk Sarimah bercerita bahawa majority penduduk Pekan terutamanya yang berdekatan istana dan dalam Bandar adalah terdiri daripada kerabat Diraja, para pembesar dan menteri serta para panglima dan keturunan penghulu yang berkhidmat kepada sultan termasuklah diri dan keturunan beliau. Ramai pendekar di Pekan dan banyak orang Pekan yang memiliki pelbagai ilmu terutamanya pertahanan diri dan  ilmu kebatinan. Di zaman moden hingga sekarang ramai rakyat Pahang yang berpendidikan tinggi berasal dari Pekan. Suasana sosialnya boleh dikatakan sehingga ke hari ini dipengaruhi oleh istana atau kerabat Diraja. Pemikiran rakyat cenderung kepada kebiasaan menghormati daulat dan berfikiran feudal.

Sehingga tahun 2000 boleh dikatakan keadaan masyarakat dan aktiviti social yang agak supreme adalah diketuai atau dikepalai oleh anak-anak keturunan Diraja. Setelah berlaku reformasi 1998 dan Pilihanraya 1999, pengaruh social mengikut pola dan kuasa istana mula berubah. Pengaruh anak raja sama ada samseng atau beradab terpuji masih berterusan kecuali arah tuju dan objektifnya saja yang berubah kerana tidak lagi untuk kepentingan istana kecuali rakyat. Ini adalah kerana penduduk Pekan tidak menyenangi kuasa dan pengaruh yang dimonopoli UMNO terhadap sultan dan keluarga baginda di Kuantan. 

Apabila pulang ke Pekan kerabat sultan berasa lebih bebas tetapi arahtuju untuk kepentingan pribadi terhambat kerana di Pekan rakyat kebanyakannya juga berdarah kerabat. Majoriti mereka telah menjadi dan hidup seperti rakyat biasa. Kerabat Diraja di Pekan sudah berkembang luas dan telah bercampur darah melalui perkahwinan dengan rakyat biasa. Mereka sering memihak kepada perjuangan rakyat tetapi  tidak berpihak kepada UMNO dan sultan dan keluarga dekat yang sedang bertahta. Hal ini berlaku kerana UMNO terlalu mengongkong  sultan dan keluarga baginda di Kuantan. Sultan diberi begitu banyak keistimewaan tetapi kerabat di Pekan diabai atau dianak tirikan.

Undi UMNO di Pekan merosot pada 1999 dan menang majority hanya 200 pada Pilihanraya 2004.  Pada tahun 2008, Pekan memberi  kejutan yang mencurigakan penduduk tempatan apabila UMNO menang majority besar kerana hasil cula undi menjangkakan calon UMNO iaitu Dato’ Najib berkemungkinan kecundang. UMNO telah mengkaji hal ini sejak 1999 dan telah merombak serta menggunakan strateji dan dasar pertambahan pengaruh dengan membawa masuk beribu pendatang asing yang dikategorikan sebagai orang asli. Mereka diberi penempatan dan kemudahan asas, tempat tinggal dan tanah ladang perkebunan. Mereka didaftar sebagai orang asli yang mengikuti projek pembangunan,  padahal majority  mereka adalah pendatang asing. Hasilnya UMNOBN menang besar di Pekan pada 2008. 

Sepanjang kunjungan Tun Sheikh ke Pekan pada  tahun 1993 hingga 2010, Tun Sheikh berpengalaman berada di tengah kelompok  kumpulan ini. Mereka  tidak fasih berbahasa Melayu malah seperti tidak beradat. Mereka tidak membawa budaya orang asli tetapi kelihatan terlalu asing. Apabila kita bertanya dengan bahasa Melayu mudah dan mereka tidak faham, mereka hanya menggeleng-geleng kepala. Apabila ditanya kepada agensi kerajaan yang ada kaitan menguruskan mereka malah oleh pihak hospital,  menjelaskan bahawa mereka ialah masyarakat orang asli yang mengikut projek pembangunan khas oleh Dato’ Najib. Bukan Tun Sheikh saja yang curiga tetapi oleh semua yang mengenali dan mengaku diri sebagai Melayu. Ini adalah kerana tampang dan budaya mereka tidak seperti orang asli kita. Dari bisik-bisik rakyat yang telah meluat dengan istana dan UMNO, mereka menjelaskan bahawa itu adalah strateji dan permainan politik kotor UMNO Pekan. 


Penduduk asal Pekan yang majoritinya ada pertalian darah dengan istana berjanji akan menolak UMNO pada PR13. Apabila Tun Sheikh menelefon saudara mara di Pekan berkenaan salah tingkah orang Pekan terhadap kelompok mahasiswa, mereka berkata ini adalah perbuatan jahat dan tidak bertamadun UMNOBN. Bukan perbuatan mereka. Mereka kata, dulu Pekan dikawal dan dikuasai samseng istana atau tokoh yang masih berdarah kerabat tetapi tidak seteruk dan biadab sebegini.Mereka amat malu kerana Pekan dianggap legasi dan warisan kebudayaan Adat Melayu Beraja dari zaman Kesultanan Melayu Melaka hingga ke hari ini.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara
Jln Pahang Kuala Lumpur 20.2.2013

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Nostalgia
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere