Friday, May 7, 2010

BUDAYA MELAYU SULTAN BEPERLEMBAGAAN

RENCAMNYA ISTANA MELAYU
PENDERHAKAAN RAKYAT AKAN BERTERUSAN

Baru-baru ini kita mendengar bagaimana kereta Sultan Perak di baling telor dan berlaku demontrasi membantah perebutan kuasa kerajaan negeri Perak. Rakyat marah kerana tidak menyangka pertimbangan pemikiran bekas Ketua Hakim Negara Malaysia tidak menyebelahi kedaulatan undang-undang setelah berjawatan Sultan. Dari peristiwa itu rakyat nampak bahawa jawatan sultan hanyalah prestij sahaja tanpa kuasa apa-apa. Kedudukan sultan setelah negara merdeka 52 tahun serupa seperti di zaman penjajahan. Dulu Inggeris menggunakan kedaulatan Sultan menipu rakyat dan kini keadaannya sama, kecuali sultan dipergunakan oleh parti Melayu yang berkuasa.

Di Perlis pula, kerabat diraja dituduh berfahaman Wahabi. Pada hal semua orang tahu bahawa kerabat di raja Perlis berketurunan syed dan sampai kepada Saidina Hassan bin Fatimah bte. Muhamad SAW. Siapa yang mengapi-api ketidakpantasan dan tuduhan Wahabi ini tidak pula disiasat dengan serius oleh Orang Melayu yang berkuasa.

Di Kedah pula, kedaulatan istana dipertikai kerana tidak mahu bertanggongjawab dengan aktiviti dan pergerakan yang dimainkan oleh pertubuhan yang mengaku dari keturunan kerabat di raja Kedah. Yang mempertikainya juga adalah oleh pengikut Orang Melayu yang berkuasa. Tetapi apabila berlaku ketidaktentuan keadaan, mereka menyembunyikan tangan setelah membaling batu ke bumbung istana. Mereka berlakon pula sebagai pembela.

Di Kelantan pula tergambar sultan yang sedang gering diheret ke sana-sini oleh mereka yang berkepentingan. Mereka mengintai-ngintai untuk mencipta isu besar supaya pengaruh sultan menyebelahi mereka. Maka banyaklah keluar berita-berita sensasi kerabat diraja Kelantan. Yang terbaru ialah kekanda sultan diusir dari menziarahi baginda dan yang paling panas ialah isu menantu sultan coba mengikis harta melalui penculikan dan penceraian. Tidak banyak sedikit memang mencemar juga nama baik istana. Dan ini amat disukai oleh orang Melayu yang gila kuasa.

Di Negeri Sembilan pula kedengaran seperti ada pihak-pihak tertentu mempertikaikan kuasa Undang dan Luak yang berkuasa sejak zaman silam menabal dan mendaulatkan raja baru. Sampai ke hari ini ada bisik-bisikan di sana sini. Mujurlah Undang dan Luak tidak melatah dan teruskan sahaja adat resam yang setia diikuti. Jika melayan kerenah di luar adat, sudah tentu akan berlaku campur tangan penjajahan Inggeris. Dan pengganti penjajah Inggeris pada hari ini adalah orang Melayu sendiri yang sedang berkuasa.

Di Johor pula isu keceluparan bloger biadab diperbesar-besarkan di hari kemangkatan. Kelihatan seolah-olah sudah tiada penghormatan langsung rakyat kepada baginda almarhum tuanku yang terkenal itu. Nasib baik rakyat Johor yang cerdik tidak melatah sebab tahu isu itu hanya gimik untuk memburuk-burukan hubungan rakyat dengan istana Johor. Permainan siapa, juga orang Johor tahu sebab kadang-kadang ada kewajarannya orang Melayu yang berkuasa menonjolkan diri supaya jangan orang fikir Melayu telah lemah.

Kemudian berlaku pula di Selangor di mana sultan menitahkan larangan politik di masjid. Penasihat baginda sedikit pun tidak memperjelaskan peranan mesjid merangkumi segala urusan hidup dan telah dilakar oleh Allah dalam agama yang diredhaNYA dengan kesempurnaan yang terjamin. Gaya dan coraknya saja perlu diperbetul jangan sampai orang tidak mahu memeriahkan mesjid disebabkan politik sempit. Sebenarnya fahaman Islam Melayu yang berkuasa yang sempit, tidak mahu mencoba membuka pintu pemikiran yang positif kerana sedang berada dalam kesenangan dan mabuk dengan nikmat-nikmat kuasa.

Di Pahang pula tidak habis-habis kita dapat mendengar berita negatif dari segi kehidupan seharian di kalangan kerabat diraja dan istana. Paling teruk ialah kes dadah hingga mengakibatkan pembunuhan. Perihal hak sultan beristeri baru dan muda serta lawa menjadi sindirin dibibir orang-orang Melayu. Patutnya kita harus berbangga bila sultan kita mengambil jalan yang tidak melanggar hukum agama. Dan patutnya rakyat patut bersukacita jika sultan beristeri banyak kerana dari segi material Sultan memang mampu. Apalah salahnya membelanjakan harta untuk keluarga daripada perempuan-perempuan hiburan.

Semua kerenah istana yang diperbesar-besarkan ini seolah-olah mengamit nostalgia Tun Sheikh ketika belajar di Indonesia dulu apabila keturunan sultan salah satu dari daerah di sana mengatakan bahawa sultan Melayu melalui gambar-gambar sejarah yang dilihatnya kelihatan bodoh-bodoh dan tidak cerdik. Kuat nafsu seks dan sibuk dengan perang saudara dan merampas isteri orang atau disebabkan perempuan atau isteri, negeri terlibat dalam peperangan lalu ditipu Inggeris.

Merah juga telinga Tun Sheikh dan darah kerabat yang mengalir dalam diri terasa amat panas. Tapi oleh kerana taat dengan pesanan orang tua ketika merantau di tempat orang, Tun Sheikh hanya tersenyum sambil menjawab bahawa semua sultan, raden, sunan dan raja-raja di Indonesia memang bijak-bijak, lebih-lebih lagi jika melihat tampang mereka dalam gambar-gambar lama. Mereka tampan dan bergaya tapi sayang sehingga ke hari ini mereka hanya tinggal nama saja, tidak seperti di negara kita yang masih ada istana dan kedaulatan yang tertulis dalam perlembagaan.

Bila mendengar jawapan itu, sahabat Tun Sheikh yang sedang di tahun akhir ilmu hukum atau undang-undang itu kelihatan seperti terkejut dan tersipu seolah baru tersedar dari kenyataan. Agaknya dia baru teringat yang ayahandanya tidak dapat menjadi sultan kerana tahta dirampas Belanda dan rakyat Indonesia sendiri. Dia meminta maaf dan bersetuju kebejatan istana sendiri yang menjatuhkan martabat mereka dan kini rakyat pula seperti tidak sedar diri atau tidak mengenang jasa dan peranan istana atau sultan dahulu setelah kuasa berada di tangan mereka.

Kedaulatan raja-raja Melayu akan terus hilang seperti di Indonesia jika kaum kerabat masih seperti dahulu ketika di zaman penjajahan Inggeris umpama pisang disuap tetapi punggung dicucuk jarum. Bagi Tun Sheikh tiada jalan lain, jika Melayu hendakkan barakah dan mengekalkan budaya bangsa hendaklah kembali mendaulatkan raja sebagai pemerintah agong bagi sebuah negara bangsa beperlembagaan. Sebelum hilang kedaulatan Melayu ditelan kebudayaan sejagat hendaklah Melayu bersedia mengorbankan kebudayaan Melayu yang tidak mengikut syariat agama. Angkat segera agama dan jadikan raja lambang dan keramah ketuanan Islam dalam negara. Pemikiran orang Melayu yang berkuasa sekarang hendaklah segera berubah dengan mengisi kefahaman dan ilmu agama dan menyesuaikan diri dan kuasa mengikut syariat agama sebelum semua orang Melayu akan berputih mata dan tulang.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Nostalgia
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere