Saturday, May 22, 2010

KOMEN KEMATIAN USTAZ ASHARI ARQAM

KOMEN MELAYU UMNO, ABIM, ARQAM, REFORMASI & PAS TERHADAP KEMATIAN ABUYA USTAZ ASHARI

Hari ini 20 Mei 2010 genap seminggu Abuya Asyari meninggal. Masa menerima berita kematian dari sahabat-sahabat minggu lepas melalui telefon, sms dan e-mel telah mengilhamkan Tun Sheikh untuk menulis beberapa pandangan pemikiran sahabat handai. Mereka datang dari pelbagai kelompok pemikiran seperti bekas Jemaah Islam Malaysia, NGO Islam, bekas ahli Arqam,UMNO, ABIM, Keadilan, PAS, berkecuali, atas pagar dan juga sahabat-sahabat seteru kepada semua fahaman tersebut.

Ada yang menanya khabar dan pendirian Tun Sheikh sendiri kerana ada yang tahu bahawa Tun Sheikh pernah mengikuti pergerakan Arqam ketika sedang belajar di Indonesia dulu. Terus terang Tun Sheikh mengatakan bahawa pendekatan Arqam sangat menarik dan berjaya mengisi kekosongan dan kesepian di perantauan dengan pertemuan-pertemuan, muzakarah dan aktiviti intelektual dan sosial yang terpuji,berfaedah, ceria dan segar. Jika dibanding dengan tawaran dan aktiviti Kelab UMNO kepada pelajar-pelajar di luar negeri, dari pengalaman Tun Sheikh mereka memang mewah dan diberi peruntukan kewangan yang entah dari mana datangnya dan selalunya mereka menjadi jaguh serba serbi termasuk parti tari menari dan sebagainya yang sofistikated. Kelab yang tidak berduit memang cemburu tapi misi dan objektif kita yang penting ialah belajar.

Maka bagi Tun Sheikh pengisian aktiviti Arqam adalah yang paling menarik kepada pelajar-pelajar yang tahu diri dan tidak suka berpoya-poya atau berlagak terlalu moden melampau adat atau kebiasaan Melayu di tanahair. Ada juga rombongan dan perwakilan PAS yang datang tetapi keterampilan mereka memang stagnen dan dapat dibaca. Dua tiga kali rombongan yang berlainan datang tetapi isunya mengenai politik Islam PAS sama dan menjemukan. Rupa-rupanya yang tidak berubah-ubah itulah yang mantap dan mempunyai prinsip yang kukuh kerana mereka tidak membuat sesuka hati seperti UMNO dan lain-lain.

Berbalik kepada pandangan yang pelbagai tentang kematian Abuya Asyari tadi ada yang melafazkan syukur dan ada yang anti sanggup mengata padan muka. Kepada mereka Tun Sheikh nasihatkan supaya bersabar atau berkecuali lebih baik, sampai ke tahap Tun Sheikh mengatakan Nabi kita menyuruh berdiri memberi hormat kepada mayat yang lalu di hadapan kita walaupun mayat itu kafir. Dan Abuya itu saudara kita dan lebih baik, mungkin lebih baik dari diri kita sendiri kerana perjuangannya jelas kelihatan. Reformasi yang dibawa adalah bersih mengikut pandangan biasa, perniagaan dan perdagangan yang mereka buat adalah berteraskan amanah dan jujur sehingga orang bukan Islam juga yakin dan percaya dengan mereka.

Sahabat Tun Sheikh itu cepat naik angin dan pada waktu yang sama masuk pula sms-sms dari sahabat yang dekat dengannya. Fahamlah Tun Sheikh kerana luka hatinya sungguh dalam kerana adik perempuannya dan ramai sepupunya hilang dari rumah kerana menyertai Arqam. Kepedihan putus sirahturahim kepada orang tercinta memang perit. Adik perempuannya pula dimadukan dan berita tentang diri dan saudara mara yang lain dalam Arqam sangat terhad, susah dan tidak dapat bertemu seperti mereka berada di dunia lain.

Dari sudut yang lain, itulah buktinya dakwah Abuya Asyari telah berjaya dan amat berkesan kerana memupuk sirahturahim melalui kasih sayang yang betul-betul dipraktikkan. Orang menghitamkan isu itu walaupun telah berlalu lama tetapi masalah sosial sekarang dimana anak-anak gadis lari dari rumah dan hilang dari keluarga, ada dijumpai mayatnya sahaja, ada yang menjadi gro, pelacur dan ada dijual, ada menjadi penghantar dadah antarabangsa dan menjadi budak-budak mainan mat rempit, ada yang membuang bayi dan macam-macam aktiviti songsang tidak sangat dibesar-besarkan dan diutamakan. Jika diteliti ini semua adalah peranan syaitan manusia yang suka menghebahkan yang buruk sebagai baik dan yang baik kelihatan amat buruk dan jahat.

Ada yang bertanya amalan yang menyesatkan itu dan hal ini Tun Sheikh tidak tahu kerana tidak menerima baiah dan tidak ada pun. Tun Sheikh pun tidak mendapatinya tapi bagi Tun Sheikh selaku pengamal beberapa tarekat (Naksyabandi, Ahmadiah dll) yang mengamalkan zikir, kami berzikir merendah diri dan mengingati kebesaran Allah, bukan menyeru dan menyembah atau berzikir untuk jin atau syaitan. Auuzubillah..syaitan memang bijak buat fitnah dan menyeleweng fakta.Jika tidak tahu, bertanyalah pada yang ahli. Kerajaan banyak melantik para ustaz, ulamak dan lain-lain. Tanyalah mereka sebarang masalah agama. Jika mereka mengeluarkan fatwa yang sesat maka kita terlepas dari tanggongjawab dan hukuman berat kerana kita hanya melakukan kesilapan taklid kepada mereka yang telah dilantik. Merekalah nanti akan dilaknat Allah jika mereka menyeleweng.

Soal Abuya bagi Tun Sheikh, beliau telah menerima dugaan dan hukuman dari kesilapannya. Beliau berniat baik dan mungkin orang-orang disekelilingnya yang bernafsu besar dan serakah yang telah mengada-adakan atas namanya demi kepentingan diri dan nafsu. Entah benar atau tidak beliau mengaku sebagai imam Mahadi dan Nabi selagi kita tidak mendengaar sendiri dari mulutnya, tidak perlu kita panjang-panjangkan kerana menjadi fitah yang mesti dipertanggongjawabkan. Kini beliau telah meninggal dunia tetapi ada pula yang mengatakan beliau tidak mati kecuali hanya gaib sebentar sahaja. Hal ini kita kembalilah kepada syariat, bila ajal sampai tiada sesiapa yang boleh menangguhkannya dan semua yang hidup telah ada ketetapan mati atau ajal baginya. Kita pegang yang asas ini saja dan jangan hiraukan mereka jika kita fikir mereka itu buruk dan jahat. Masalah keistimewaan wali Allah, itu bukan hal kita dan tidak perlu kita taksub sampai ke situ. Syaitan dan jin pun banyak menjadi wali falsu. Bacalah hadis Bukhari dan Muslim, banyak panduan akan dijumpai mengenai hal ini.

Akhirnya jika kita fikir, aktiviti dakwah dan perjuangan kumpulan ini tidak sesuai dengan kita, kita bebas pilih yang lain mengikut kesukaan kita. Tetapi kita sendiri janganlah tidak membaca Al Quran dan Hadis terutama terjemahan Melayunya yang kita fahami supaya kita tidak tertipu terhadap apa-apa kefasikan meskipun yang dibawa oleh mufti atau Perdana Menteri yang kita kasihi……….

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Nostalgia
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere