Sunday, July 18, 2010

ARTIS KONTEMPORARI RAKAM BUDAYA-ISLAM MEMANDU BATASANNYA

BAKAT SENI – DI MANA TUMPAHNYA KUAH….ARTIS MERAKAM BUDAYA

Baru-baru ini Tun Sheikh berpeluang berkenalan dengan kumpulan anak muda yang menggelar bahawa mereka adalah Kumpulan Artis Kontemporari Malaysia. Mereka telah berbincang dan memberi pelbagai perspektif mengenai isu dan budaya semasa dan menterjemahkannya dalam bentuk seni lukisan yang telah mereka hasilkan. Seorang daripadanya yang sedang mencipta nama sebagai seorang artis kontemporari dan seorang kurator artis professional ialah Shooshie Sulaiman. Beliau seorang gadis manis berusia lebih kurang 26 tahun berasal dari Muar Johor. Perwatakannya begitu lincah, aktif, bertenaga dan simple. Tun Sheikh juga berkenalan dengan seorang artis berusia separuh abad. Beliau seorang artis dan seorang pensyarah terkenal yang mengelompokkan dirinya sebagai artis kontemporari. Beliau ialah Zulkifli Yusof. Mereka telah menghadiahkan Tun Sheikh buku coffee table masing-masing berkenaan hasil lukisan mereka yang telah diterbitkan.

Tun Sheikh sangat berminat mendengar hujah-hujah mereka kerana Tun Sheikh juga berminat dengan seni lukisan. Sejak kecil Tun Sheikh minat melukis dan pernah menang tempat ketiga dalam peraduan melukis ketika di sekolah rendah. Ketika itu usia Tun Sheikh 9 tahun. Hasil lukisan ditampal di papan kenyataan sekolah selama setahun dan hadiah istimewa yang diberikan kepada pemenang ialah sebuah buku kertas lukisan, set berus, kotak pembancuh warna, sekotak besar water colour (3 inci) dan sebuah buku cerita kanak-kanak mengenai lukisan. Hati sangat gembira lebih-lebih lagi hadiah pemenang tempat pertama sampai ketiga adalah sama kecuali saiz water colour. Tempat kedua 4 inci dan tempat pertama 5 inci. Water colour biasa yang digunakan di sekolah ketika itu yang paling besar ialah 2 inci. Bayangkan ada 16 tiub warna dan 3 inci setiap satu dalam kotak menjadikan kotaknya begitu besar dan membanggakan sekali.

Heboh satu kampong, Arab pandai dan menang peraduan melukis di sekolah Inggeris yang terkenal di Muar itu. Keluarga juga gembira dan berasa bangga. Tetapi setelah Tun Sheikh dewasa, terasa kejayaan itu adalah pengaruh rancangan pendidikan penjajah Inggeris yang mahu mengekalkan status minda anak-anak Melayu agar belajar to become better fisherman and farmers than their parents.Walau bagaimana pun Tun Sheikh amat bersyukur kerana di era YAB PM Tun Abd Razak, kerajaan telah berjaya memacu dasar pelajaran kebangsaan kepada target yang berfaedah dan berguna kepada pembangunan bangsa dan negara.

Arab adalah nama kanak-kanak Tun Sheikh di rumah atau kampong dari kecil sampai ke tingkatan satu. Sejak menang melukis, Tun Sheikh sering mewakili sekolah dalam pertandingan melukis hingga darjah 6 di peringkat daerah tetapi tidak pernah menang kecuali selalu berjaya di tempat saguhati saja. Tun Sheikh tidak pernah dapat menandingi kecantikan lukisan sahabat Tun Sheikh bernama Hasbullah yang sering berjaya di tempat kedua atau ketiga. Kini beliau adalah seorang koperat yang berjaya dan di rumahnya penuh dengan koleksi lukisan cat minyak di atas kanvas yang cantik dan mahal-mahal harganya.

Kata orang, Tun Sheikh mewarisi kepandaian melukis bapa Tun Sheikh. Hingga sekarang Tun Sheikh masih dapat mengingati tajuk yang Tun Sheikh lukis adalah bertema menjaga kebersihan dan Tun Sheikh telah melukis masyarakat majmuk bergotong-royong membersih laman dan membuang sampah. Melukis pada ketika itu memang menjadi satu mata pelajaran wajib di sekolah Inggeris. Cara melukis biasanya bermula secara bebas. Markah dikira dari idea kita mengolah topik atau tajuk yang diberi selain kecantikan dan kemahiran melukis dan mewarna. Maksudnya mula dari melakar hingga mewarnakannya mengikut idea kita sendiri. Tidak seperti sekarang, lakaran telah disediakan dan kanak-kanak hanya mewarnakannya saja dengan pensil warna atau cat air.

Di kampong, sejak darjah 5 hingga di tingkatan 1, Tun Sheikh sering leka bermain-main di 2 buah rumah jiran berdekatan. Satu jaraknya 300 meter iaitu rumah abang Shukor Hashim dan satu lagi jaraknya 500 meter iaitu rumah abang Hatta seorang pemuda cacat. Mereka adalah pemuda di kampong Tun Sheikh yang sangat meminati lukisan dan melukis. Abang Shukor Hashim (60 tahun) kini adalah seorang Professor Lukisan terkenal di UiTM dan abang Hatta (57 tahun) seorang pensyarah lukisan di UUM.

Ketika berada di tingkatan 1, bapa Tun Sheikh melihat Tun Sheikh bertambah serius meminati lukisan dan melukis. Beliau telah memanggil Tun Sheikh dan menghadiahkan sebuah kitab dan sebuah buku berkenaan seni lukisan. Beliau menasihatkan Tun Sheikh supaya jangan aktif sangat melukis terutama melukis benda atau makhluk bernyawa kerana menjadi larangan agama. Beliau tidak melarang Tun Sheikh meminati lukisan dan melukis tetapi melarang Tun Sheikh melukis apa yang dilarang agama.

Buku yang dihadiahkan itu adalah berkenaan seni lukisan arca Islam, melukis corak dari motif bunga dan tumbuh-tumbuhan termasuk pemandangan tetapi tidak ada gambar orang atau gambar binatang. Sebuah lagi buku atau kitab adalah berkenaan hadis dan pengajaran larangan melukis dan menggambar makhluk bernyawa serta hukumnya dalam agama Islam. Kerana terasa amat terkesan di hati larangan melukis benda bernyawa dan agak sukar melakar dan melukis arca dari pelbagai motif, minat melukis Tun Sheikh pun merosot. Pada waktu yang sama bapa sering mengingatkan bahawa ketinggian markah dalam ujian mata pelajaran lukisan tidak begitu bermakna berbanding dengan mata pelajaran lain. Dia menyarankan supaya Tun Sheikh tidak aktif memasuki Persatuan Seni Lukisan di sekolah sebaliknya menggalakkan Tun Sheikh menyertai Persatuan Bantuan Alat Pandang Dengar Elekrik dan Elektronik di sekolah.

Memasuki alam remaja dari tingkatan 2 hingga tingkatan 6, minat melukis hanya tinggal minat saja tetapi Tun Sheikh tidak ketinggalan mengikuti perkembangan lukisan mengikut istilah yang diperkenalkan seperti seni lukisan modern, seni lukisan abstrak, seni lukisan corak, seni lukisan kaligrafi, seni lukisan guris, seni lakaran dan lain-lain. Bapa Tun Sheikh, sebelum meninggal dunia kelihatan gembira apabila mendapati Tun Sheikh tidak lagi leka dengan kegiatan melukis yang telah berganti dengan minat membaca kitab-kitab agama. Beliau terus memberi galakan sehingga meninggal dunia pada tahun 1979.

Disebabkan tidak praktis melukis kecuali mengikutinya melalui pembacaan dan sekali sekala berkunjung ke tempat pameran yang pernah diadakan, maka Tun Sheikh cenderung menikmati seni lukisan dalam pandangan kritis dan menghayati ketinggian mutu seni halus dan motif serta mesej yang hendak disampaikan oleh artis secara pribadi dan untuk kepuasan diri. Tun Sheikh bukanlah seorang yang arif tentang seni lukisan tetapi mampu menulis mengenai sesebuah lukisan.

Apabila Tun Sheikh melihat, merenung atau menghayati sesebuah lukisan, Tun Sheikh sangat suka memikirkan mesej yang hendak disampaikan oleh pelukis. Tun Sheikh mengagumi kemahiran pelukis memainkan warna dan keindahan seni halus yang terdapat pada lukisan berkenaan. Apabila memahami mesej dan menikmati kecantikan seni lukisan itu, Tun Sheikh terasa betapa besarnya keagongan Tuhan Yang Maha Pencipta mempelbagai penciptaan dunia untuk manusia.

Justeru, disimpulkan disini bahawa kesenian itu tidak bercanggah dengan ajaran agama kerana Islam telah sedia menggariskan bentuk-bentuk aktiviti seni yang diperboleh dan yang dilarang. Sesuatu yang ditegah oleh Islam tentunya ada hikmah disebaliknya bagi memastikan keselamatan dan keberkatan hidup manusia itu sendiri. Pembentukan minat dan membina jati diri mesti bermula dan terdidik dari kecil supaya landasan betul dan tidak bercanggah dengan hukum agama agar dapat diamal dan diwarisi sebagai sebuah budaya yang bertamadun tinggi.

Ketika ini, Kumpulan Artis Kontemporari Malaysia sedang memperagakan lukisan mereka dari 3 Julai sehingga 30 September 2010 kepada orang ramai di dewan pameran khas Arkib Negara Malaysia bertempat di Galeria Sri Perdana di Jalan Damansara Kuala Lumpur. Galeria Sri Perdana, bekas kediaman mantan Perdana Menteri Malaysia Ke empat sengaja dipilih kerana ketokohan dan jasa Tun Dr Mahathir yang pernah memberi semangat dan galakan kepada kumpulan artis ini. Datanglah beramai-ramai kerana Tun Sheikh difahamkan bahawa mereka bertaraf dan diiktiraf dunia. Harga lukisan mereka di pasaran dunia ada yang mencecah RM100,000.00 (seratus ribu ringgit) dan majoriti daripada mereka adalah anak Melayu yang pernah mendapat penghargaan dan pujian daripada pemimpin-pemimpin dunia yang mengikuti perkembangan seni kontemporari ini sebagai orang yang sangat kereatif dan berkualiti tinggi.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Nostalgia
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere