Tuesday, August 24, 2010

TUN GHAZALI SHAFIE: BAKAT PM NYA DIHISAP KAWAN DAN LAWAN

Tun Ghazali Shafie Seorang Wira Dari Perspektif Orang Muar Johor

Tun Ghazali telah meninggal dunia pada usia 88 tahun pada 25 Januari 2010 di Kuala Lumpur. Beliau telah dilahirkan di Kuala Lipis Pahang pada 22 Mac 1922. Ketika beliau meninggal dunia, tidak banyak liputan keluar terutamanya di akhbar-akhbar utama atau siaran perdana seolah-olah beliau tergolong dari tokoh biasa yang kecil dan jasanya telah dilupakan.

Bagi Tun Sheikh khususnya dan orang Muar pada amnya, sebenarnya beliau ialah seorang tokoh besar standing YM Tunku Abd Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Dr. Ismail. Ini adalah kerana mereka berempat ini sangat dikenali Tun Sheikh di zaman kanak-kanak dahulu sejak berusia 5 tahun hinggalah dewasa dan kini usia Tun Sheikh telah separuh abad. Mereka begitu popular dan sering bermain dibibir orang tua tidak kira di kampong mahupun di Bandar. Ini adalah kerana YM Tunku adalah putera raja dan di Muar sendiri ada perkampungan kerabat diraja Kedah. Tun Razak pula menantu Tan Sri Noah orang besar Muar dan Tun Dr Ismail, bapanya memang orang Muar. Manakala Tan Sri Ghazali pula menjadi kebanggaan kerana dia orang besar berasal dari rakyat biasa yang sangat terkenal kerana kebijaksanaan dan kepintarannya. Orang Muar memang ada kaitan darah keturunan dengan kerabat Pahang. Kami anggap tokoh wira Pahang adalah juga wira kami. Tun Sheikh masih ingat ketika baru masuk sekolah rendah kami telah diajar bahawa Negara Malaysia dibentuk YM Tunku, Tun Razak dan Gazali Shafie.

Ketika berlaku Konfrantasi, ramai saudara-mara Tun Sheikh datang berkumpul di rumah.Masa itu Tun Sheikh belum bersekolah. Hal yang tidak dapat dilupakan kerana orang mengatakan Indonesia menghantar tentera komunis di Labis Segamat Johor. Kerana di Muar banyak orang besar dan bijak pandai maka ramailah datang ke Muar mengadu hal. Tun Sheikh juga dengar tentera komunis di Pontian.Tun Sheikh sangat ingat kerana Tun Sheikh ditakutkan oleh kakak dan abang dengan komunis yang jahat dan dianggap sebagai syaitan sejak kecil dari usia mula mengingat sekitar usia 4 tahun hinggalah 9 tahun yang disangkakan komunis itu adalah hantu. Tun Sheikh sangat takut kerana kakak dan abang juga takut kepada komunis. Ayah dan emak dan semua orang dewasa juga benci pada komunis.

Setahun setelah rumah Tun Sheikh membeli televisyen, heboh pula komunis mengamok di Kuala Lumpur iaitu merujuk kepada peristiwa 13 Mei 1969. Hero Melayu bagi orang kampong masa itu ialah Dato’ Harun Idris yang dikata sebagai penyelamat orang Melayu. Ada juga orang tua heboh-heboh cakap Tun Ghazali bawa masuk Pak Kiai dari Indonesia dan orang-orang panglima berilmu Mat Kilau dari Pahang. Sementara orang tua-tua kawan ayah Tun Sheikh sibuk mengumpul pesilat-pesilat parang terbang, suatu ilmu tinggalan Kiai Salleh yang menjadi amalan orang tua-tua Muar dan Batu Pahat yang kemudiannya lebih terkenal sebagai ilmu ayat 4 atau zikir haujakan Johor tetapi persediaan ini telah dihalang oleh orang besar Muar atas permintaan Tun Razak sendiri.

Mengenai ilmu ayat 4 atau ilmu parang terbang ini sebenarnya adalah diambil dari seorang ulamak terkenal Muar iaitu Abu Bakar Alim dan Kiai Fathil Banten mempopularkannya ke seluruh Johor sebagai amalan Zikir Haujakan Johor. Bapa Tun Sheikh adalah murid kepada kedua ulamak tersebut. Istilah parang terbang menjadi popular diperkatakan oleh orang-orang Cina yang melihatnya atau mendengar cerita dari orang tua mereka yang ternampak beratus parang terbang menikam dan menetak komunis Cina di Batu Pahat. Mereka hanya melihat parang seolah-olah terbang dengan sendirinya. Peristiwa hitam ini lebih dikenali sebagai Perang Tentera Selimpang Merah yang diketuai oleh Panglima Salleh.

Di Johor terutamanya di Muar dan Segamat, jika ada apa-apa berita pelik atau menarik di Pahang, maka cepat tersebar sebab banyak keturunan Pahang di Muar dan Segamat. Jika hero Pahang Mat Kilau, Dato’ Bahaman, Tok Gajah dan lain-lain, mereka juga adalah dianggap sebagai hero kami iaitu orang Muar dan Segamat. Ketika Mat Kilau mengaku diri sebagai Pahlawan Pahang yang menentang Inggeris, kami atau orang Muar telah terlebih dahulu mengetahui beritanya dari sanak-saudara yang berulang-alik ke Pahang. Beberapa minggu kemudian barulah keluar di dada akhbar.

Maka Tun Ghazali juga adalah hero kami dan Tun Sheikh selalu mendengar berita tentangnya sejak kecil sehinggalah sekarang ini secara lisan dari keluarga atau orang kampong atau juga menerusi pembacaan dan dengar berita di radio atau televisyen. Masa Tun Ghazali meninggal, Tun Sheikh lebih banyak mendengar dari kaum kerabat daripada paparan berita sendiri. Rasanya memang tidak banyak atau berita kematiannya yang keluar di akhbar.

Kemudian keluar lagi cerita Tun Ghazali Shafie jadi wira dan membantu Tun Razak dalam MAGERAN ketika Darurat 1969 diisytiharkan.Dialah orangnya yang cipta Rukunegara yang ditiru dari Indonesia. Pada tahun 1975 dia jadi hero pendamai dengan pengganas Jepun yang menawan bangunaan kedutaan Amerika di Kuala Lumpur. Tun Ghazali sering keluar di televisyen bukan atas isu politik tetapi isu keselamatan Negara. Orang Johor terutamanya orang Muar sangat suka dan sayang kepadannya.

Ketika Dr Mahathir jadi Perdana Menteri, Tan Sri Ghazali masih berkhidmat dan menjadi Menteri Luar Negeri. Dia sangat terkenal tetapi di sekitar tahun 1985 dan seterusnya popularitinya seolah-olah sengaja di tengelamkan. Pada hal sebelum itu dia juga menjadi hero menyelesaikan masalah ajaran sesat di Batu Pahat ketika Balai Polis di serang oleh kumpulan samurai Melayu berpakaian jubah dan bersenjatakan pedang yang diketuai oleh seorang pemuda Kemboja

Kami amat terkilan apabila pingat Tun hanya diberikan kepada Tan Sri Ghazali dipenghujung usianya. Tapi kami tahu di era Dr Mahathir, beliau memang tidak suka ada orang hebat dan lebih terkenal darinya. Kami juga tahu dan dapat menjangkakan kebolehan Tan Sri Ghazali untuk menjadi Perdana Menteri telah disekat sejak di zaman Tun Razak lagi. Kami amat berbangga kepada Tun Ghazali Shafie kerana sedikit pun tidak menaruh rasa dengki dan dendam.

AL-FATIHAH UNTUK TUN GHAZALI SHAFIE.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara

2 comments:

  1. Salam, tentang Tun Ghazalie Shafie ni saya ada baca dua buah buku yang berkaitan dengan beliau.Buku Syed Hussein Ali mengenai penahanan ISA dan buku King Ghaz sendiri mengenai penubuhan Malaysia.Satu lagi saya terbaca tulisan wartawan terkenal Subky Latiff mengenai 'crash' kapal terbang di Janda Baik.Memang ada pro dan kontra mengenai diri beliau tetapi secara keseluruhannya Allahyarham meninggalkan jasa yang besar kepada nation building.Buku2 ini akan supplement cerita lisan yang tuan dengar.

    ReplyDelete
  2. saya sedang cuba membuat latihan ilmiah tentang tun

    ReplyDelete

 
Copyright 2009 Nostalgia
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere